Kinderbekkenfysiotherapie is een vorm van gespecialiseerde fysiotherapie in het gebied van buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen.
Bekkenbodemklachten komen bij kinderen veel voor: urine incontinentie, blaasontstekingen, bedplassen, heel vaak plassen, zindelijkheidsproblematiek (kind wil alleen met luier naar de wc), verstopping, buikpijn en broekpoepen zijn veel voorkomende klachten bij kinderen.
Bij deze klachten worden de bekkenbodemspieren vaak verkeerd gebruikt en kunnen klachten wisselend zijn en steeds weer terug komen.
De kinderbekkenfysiotherapeut helpt kinderen met het geven van uitleg, adviezen en training. De kinderen krijgen training in het tijdig herkennen van aandrang en het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Kinderen krijgen zo spelenderwijs een bewust spiergevoel en meer controle over de bekkenbodem. Dat is erg belangrijk voor een juist toiletgedrag.
De bekkenfysiotherapeutische begeleiding bij kinderen zal passend bij de leeftijd aangeboden worden, waarbij met behulp van platen en tekeningen uitleg gegeven wordt over de werking van darmen en blaas. Kinderen leren hoe de bekkenbodem gevoeld, ontspannen en aangespannen kan worden.
Naast de oefeningen geeft de fysiotherapeut advies over het op tijd naar het toilet gaan, de goede houding om op het toilet te zitten en over eet- en drinkgedrag.
Wij maken nu ook gebruik van de Methode SuperPoeper
De methode SuperPoeper (ontwikkeld door TOF-Training) bestaat uit een systeemgerichte aanpak voor kinderen met poepproblemen en hun opvoeders. Kinderen zijn normaal gesproken zindelijk rond hun derde of vierde jaar. Bij ongeveer 4-8% van de 4-8 jarige kinderen en bij ongeveer 2% van de 9-15 jarigen is dit niet het geval. Zij poepen soms nog in hun broek en hebben veel poepongelukjes. Bij jongens komt dit ongeveer twee keer zo vaak voor als bij meisjes.
Bij ruim ¾ van de kinderen is obstipatie ( verstopping van de darm) de oorzaak van het probleem. Bij de meeste kinderen wordt geen medische oorzaak gevonden. Wel is er sprake van obstipatie en verlies van ontlasting .Dit kan veel impact hebben op het functioneren en het zelfvertrouwen van het kind.
Obstipatieklachten zijn complex en vragen een gericht en adequate aanpak